Mnoho zákazníků při pořizování výrobníku ledu je postaveno před rozhodnutí, zda koupit výrobník ledu chlazený vzduchem nebo vodou. Faktem je, že nejprodávanější modely jsou modely chlazené vzduchem. Jaké by vás ale měly vést důvody k rozhodnutí pořídit výrobník ledu chlazený vodou?

Výrobníky ledu chlazené vodou - pro údržbu jsou o něco málo méně náročné, nevyžadují čištění mřížky kondenzátoru a je možné je doporučit v následujících případech:

  • Výrobník ledu bude zabudován pod barovým pultem a není možné zajistit dostatečné proudění vzduchu kolem celého výrobníku ledu pro jeho chlazení.
  • Výrobník ledu bude instalován v prostorách s vyšší okolní teplotou nebo ve venkovních barech a je provozován zejména v horkých letních měsících. Tím, že je výrobník ledu chlazen vodou, nemá zvýšená okolní teplota vyliv na výrobní kapacitu.
  • Nová modelová řada SDE významně snížila spotřebu vody o více než 50 %, významně tedy nklesají náklady na vodné a stočné.

Výrobníky ledu chlazené vzduchem - ke chlazení použivájí okolní vzduch, je tedy potřeba zajitit:

  • Dostatečnou cirkulaci vzduchu kolem celého výrobníku.
  • Pravidelně čistit kondenzátor a větrák zajišťující chlazení chladícího média.
  • V horkých letních měsících může dočasně klesnou výrobní kapacita a cyklus výroby ledu se může o několik minut prodloužit v důsledku delší doby, která je potřebná pro chlazení a výrobu ledu. Pokud je ale zajištěn dostatečný přívod vzduchu a výrobník není uzavřen ve skříňce, kapacita výroby se obvykle nezmění.

Doporučujeme: Provádějte pravidelné čištění výrobníků ledu.