Pokud výrobník ledu vyrábí led, obvykle mu obsluha nevěnuje větší pozornost. Tím, že ve výrobníku cirkuluje studená voda málo koho napadne, že je třeba u výrobníku ledu provádět pravidelnou údržbu pomocí speciálního čistícího prostředku pro odstranění vodního kamene a dezinfekci potrubí, trysek, čerpadla a zásobníku ledu. V neposlední řadě je třeba čistit ventilátor, který se zanáší prachem a jinými pevnými částicemi.

Vodní kámen - jak již monoho specialistů řeklo: "vodní kámen je prevít" . Ve vaší lokalitě máte jistě povědomost o přibližném stupni tvrdosti vody, nebo minimálně víte, za jak dlouho se vám zanese vodním kamenem varná konvice. S touto informací je možné stanovit interval pravidelného čištění výrobníku ledu. Zajistíte tím:

  • správnou funkci čerpadla
  • průchodnost trysek
  • maximální výrobní kapacitu
  • dokonalý tvar ledu
  • led je čirý

Vodní šlem - pomalu ale jistě ulpívá na povrchu všude tam, kde se dostane voda a je zdrojem bakteriálního znečištění a hygienické závadnosti ledu. Jeho velké množství ve výrobníku, a zejména v částech čerpadla, má za vinu nesprávnou funkci výrobníku ledu, snížení výrobní kapacity a kalný nebo deformovaný led. Z hlediska výskytu vodního šlemu ve výrobníku a jeho vlivu na hygienickou nezávadnost ledu je vhodné čištění provádět 1x za 4 - 6 týdnů, v letních měsících může být tento interval i kratší.


SIMAG pro tyto účely vyvinul chemický prostředek na čištění výrobníků ledu:

PROSTŘEDEK K ČIŠTĚNÍ VÝROBNÍKŮ LEDU 0,5 l (001009 00)
PROSTŘEDEK K ČIŠTĚNÍ VÝROBNÍKŮ LEDU 1 l (001009 01)
PROSTŘEDEK K ČIŠTĚNÍ VÝROBNÍKŮ LEDU 5 l (001009 02)